Ciekawostki
Niezależnie od tego jak niepozorna może wydawać się ich biologia, zastosowanie czy historia. Im więcej dowiadujemy się o niepozornych faktach w naturze buraka, w procesach ekstrakcji cukru czy historii przemysłu cukrowniczego, tym bardziej interesująca staje się ta mała część otaczającego nas świata
(beta vulgaris) znajduje się cukier, który w sposób naturalny powstaje w liściach, a w korzeniach składowany jest jako rezerwa energetyczna.
uprawy (w tym dobrze rozłożonych opadach deszczu) i dużym nasłonecznieniu (zwłaszcza od września) można osiągnąć nawet ponad 20 ton cukru z hektara.
rozwija się do 1,50 m głębokości, a niekiedy nawet do 3,0 m.
średnio 770 gramów i zawiera około 20% cukru.
plon buraków może osiągnąć nawet ponad 100 t/ha.
który rósł na wybrzeżach mórz: Śródziemnego, Kaspijskiego i Czarnego.
cukrowych wiąże tyle samo CO2 co hektar lasu.
można zatem uzyskać z dobrych sześciu do siedmiu buraków cukrowych.
stanowi drugie na świecie źródło cukru (po trzcinie cukrowej).
w Polsce wynosiły średnio 62,2 t/haw ciągu ostatnich 10 lat (2013-2022).
więcej azotu z gleby niż z nawozów, dlatego akumulacja azotanów w gruntach ornych jest mało prawdopodobna.
wodę bardziej efektywnie niż inne typowe rośliny uprawne w Europie Środkowej (głęboki rozwój korzeni).
około 75% wody.
około 50% mniej wody niż trzcina cukrowa.
pozyskiwane jest biały cukier oraz brązowy gęsty melas.
a nawet wegański.
podczas ogrzewania zmienia kolor, więc jest chętnie używany do nietypowych deserów (np. płonących lodów).
w Polsce odbywa się w okresie od września do stycznia (kampania buraczana).
oszczędza drogi transportu i emisje CO2.
z buraków nie jest modyfikowany chemicznie ani nie zawiera żadnych innych substancji.
Jeśli w żywności zmniejsza się ilość cukru, zwykle stosuje się konserwanty w celu przedłużenia okresu przydatności do spożycia.
i tym samym harmonijny profil słodyczy ze wszystkich znanych składników żywności.
składnikiem zbilansowanego żywienia.
ma około 4 kcal na gram.
nie oznacza mniej kalorii.
małe, śnieżne perełki i nie zmienia koloru ani smaku pod wpływem wysokiej temperatury.
i jest niemal w 100% czysty dzięki procesowi ekstrakcji.
ani zdrowszy niż cukier biały: ilość minerałów i pierwiastków śladowych zawartych w brązowym cukrze jest tak mała, że nie ma wpływu na zdrową dietę.
jednak w rzeczywistości jego kryształki są bezbarwne (powierzchnia bezbarwnych kryształków odbija światło i dlatego powstaje wrażenie białego koloru).
pozyskiwane jest biały cukier oraz brązowy gęsty melas.
a nawet wegański.
podczas ogrzewania zmienia kolor, więc jest chętnie używany do nietypowych deserów (np. płonących lodów).
(dzikim) został odkryty w 1747 r. przez pruskiego chemika Andreasa Sigismunda Marggrafa (1709 – 1782).
(1753 – 1921) jako pierwszy uzyskał cukier z buraka.
nastąpił napoleońskiej Francji wskutek blokady kontynentalnej, celem której było wykluczenie z handlu Wielkiej Brytanii (1806 r.).
na bazie cukru- rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie chcą rezygnować z delektowania się tradycyjnym słodkim smakiem kawy czy herbaty.
jedna osoba zużywa około 45 kg cukru rocznie. Wynika to m.in. z zapotrzebowania na cukier w przemyśle spożywczym i cukierniczym. Należy zauważyć, że pewna ilość trafia na eksport.
wybudował w Konarach na Dolnym Śląsku pierwszą na świecie cukrownię.
pisarza Ernesta Hemingwaya, który wykorzystywał go do sporządzania swoich ulubionych drinków.
CIEKAWOSTKI HISTORIA MARKI
Od ponad 20 lat marka jest ważnym ogniwem firmy Südzucker Polska S.A. i oferuje konsumentom wybór cukrów o szerokim zastosowaniu.
Pierwsze logo marki Cukier Królewski z roku 1999, jego modyfikacja w czasie oraz różnie opakowania i produkty detaliczne są również częścią wystawy.
Zachęcamy! Na stronie naszego asortymentu Cukier Królewski można znaleźć wiele ciekawych informacji.
Aktualny wybór cukrów dla sektora detalicznego, Foodservice, a także przemysłowego można znaleźć na stronie internetowej.
Zmiana wyglądu opakowań cukru 1 kg
na przestrzeni lat 2000 - 2010 r.
Opakowanie 2009 r.
Zmiana wyglądu asortymentu cukru
na przestrzeni lat 2012 - 2017 r.