Ciekawostki

WIELE RZECZY MA POTENCJAŁ
BYCIA INTERESUJĄCYMI

Niezależnie od tego jak niepozorna może wydawać się ich biologia, zastosowanie czy historia. Im więcej dowiadujemy się o niepozornych faktach w naturze buraka, w procesach ekstrakcji cukru czy historii przemysłu cukrowniczego, tym bardziej interesująca staje się ta mała część otaczającego nas świata

CIEKAWOSTKI O PRODUKCJI
CUKRU I O CUKRZE

W BURAKACH CUKROWYCH

(beta vulgaris) znajduje się cukier, który w sposób naturalny powstaje w liściach, a w korzeniach składowany jest jako rezerwa energetyczna.

PRZY ODPOWIEDNICH WARUNKACH

uprawy (w tym dobrze rozłożonych opadach deszczu) i dużym nasłonecznieniu (zwłaszcza od września) można osiągnąć nawet ponad 20 ton cukru z hektara.

KORZEŃ BURAKA CUKROWEGO

rozwija się do 1,50 m głębokości, a niekiedy nawet do 3,0 m.

BURAK CUKROWY WAŻY

średnio 770 gramów i zawiera około 20% cukru.

W NIEKTÓRYCH REGIONACH EUROPY

plon buraków może osiągnąć nawet ponad 100 t/ha.

POCHODZI OD BURAKA DZIKIEGO,

który rósł na wybrzeżach mórz: Śródziemnego, Kaspijskiego i Czarnego.

JEDEN HEKTAR BURAKÓW

cukrowych wiąże tyle samo CO2 co hektar lasu.

KILOGRAM CUKRU

można zatem uzyskać z dobrych sześciu do siedmiu buraków cukrowych.

TA CUKRODAJNA ROŚLINA

stanowi drugie na świecie źródło cukru (po trzcinie cukrowej).

PLONY BURAKÓW CUKROWYCH

w Polsce wynosiły średnio 62,2 t/haw ciągu ostatnich 10 lat (2013-2022).

BURAK CUKROWY POBIERA

więcej azotu z gleby niż z nawozów, dlatego akumulacja azotanów w gruntach ornych jest mało prawdopodobna.

BURAK CUKROWY WYKORZYSTUJE

wodę bardziej efektywnie niż inne typowe rośliny uprawne w Europie Środkowej (głęboki rozwój korzeni).

BURAK CUKROWY ZAWIERA

około 75% wody.

BURAKI CUKROWE ZUŻYWAJĄ

około 50% mniej wody niż trzcina cukrowa.

W PROCESIE WIROWANIA

pozyskiwane jest biały cukier oraz brązowy gęsty melas.

CUKIER JEST WEGETARIAŃSKI,

a nawet wegański.

CUKIER GRUBA RAFINADA

podczas ogrzewania zmienia kolor, więc jest chętnie używany do nietypowych deserów (np. płonących lodów).

CIEKAWOSTKI O PRODUKCJI
CUKRU I O CUKRZE

PRZERÓB BURAKÓW CUKROWYCH

w Polsce odbywa się w okresie od września do stycznia (kampania buraczana).

CUKIER Z POLSKICH BURAKÓW

oszczędza drogi transportu i emisje CO2.

CUKIER POZYSKIWANY

z buraków nie jest modyfikowany chemicznie ani nie zawiera żadnych innych substancji.

CUKIER KONSERWUJE

Jeśli w żywności zmniejsza się ilość cukru, zwykle stosuje się konserwanty w celu przedłużenia okresu przydatności do spożycia.

CUKIER MA NAJBARDZIEJ ZRÓWNOWAŻONY

i tym samym harmonijny profil słodyczy ze wszystkich znanych składników żywności.

CUKIER JEST NIEZBĘDNYM

składnikiem zbilansowanego żywienia.

CUKIER (INACZEJ WĘGLOWODANY)

ma około 4 kcal na gram.

MNIEJ CUKRU W ŻYWNOŚCI

nie oznacza mniej kalorii.

CUKIER PERLISTY Z WYGLĄDU PRZYPOMINA

małe, śnieżne perełki i nie zmienia koloru ani smaku pod wpływem wysokiej temperatury.

CUKIER MA STRUKTURĘ KRYSTALICZNĄ

i jest niemal w 100% czysty dzięki procesowi ekstrakcji.

BRĄZOWY CUKIER NIE JEST BARDZIEJ NATURALNY

ani zdrowszy niż cukier biały: ilość minerałów i pierwiastków śladowych zawartych w brązowym cukrze jest tak mała, że nie ma wpływu na zdrową dietę.

CUKIER WYDAJE SIĘ BIAŁY,

jednak w rzeczywistości jego kryształki są bezbarwne (powierzchnia bezbarwnych kryształków odbija światło i dlatego powstaje wrażenie białego koloru).

W PROCESIE WIROWANIA

pozyskiwane jest biały cukier oraz brązowy gęsty melas.

CUKIER JEST WEGETARIAŃSKI,

a nawet wegański.

CUKIER GRUBA RAFINADA

podczas ogrzewania zmienia kolor, więc jest chętnie używany do nietypowych deserów (np. płonących lodów).

CIEKAWOSTKI O HISTORII
CUKRU

CUKIER W BURAKU OGRODOWYM

(dzikim) został odkryty w 1747 r. przez pruskiego chemika Andreasa Sigismunda Marggrafa (1709 – 1782).

W 1799 R. NIEMIEC FRANZ KARL ACHARD

(1753 – 1921) jako pierwszy uzyskał cukier z buraka.

ROZKWIT PRZEMYSŁU CUKROWNICZEGOY

nastąpił napoleońskiej Francji wskutek blokady kontynentalnej, celem której było wykluczenie z handlu Wielkiej Brytanii (1806 r.).

NOWOŚCIĄ NA RYNKU JEST SŁODZIK

na bazie cukru- rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie chcą rezygnować z delektowania się tradycyjnym słodkim smakiem kawy czy herbaty.

WEDŁUG DANYCH Z GUS,

jedna osoba zużywa około 45 kg cukru rocznie. Wynika to m.in. z zapotrzebowania na cukier w przemyśle spożywczym i cukierniczym. Należy zauważyć, że pewna ilość trafia na eksport.

W 1801 R. FRANZ KARL ACHARD

wybudował w Konarach na Dolnym Śląsku pierwszą na świecie cukrownię.

CUKIER TRZCINOWY BYŁ ULUBIONĄ SŁODYCZĄ

pisarza Ernesta Hemingwaya, który wykorzystywał go do sporządzania swoich ulubionych drinków.

CIEKAWOSTKI HISTORIA MARKI

CUKIER KRÓLEWSKI

Od ponad 20 lat marka jest ważnym ogniwem firmy Südzucker Polska S.A. i oferuje konsumentom wybór cukrów o szerokim zastosowaniu.

LOGO MARKI

Pierwsze logo marki Cukier Królewski z roku 1999, jego modyfikacja w czasie oraz różnie opakowania i produkty detaliczne są również częścią wystawy.

Zachęcamy! Na stronie naszego asortymentu Cukier Królewski można znaleźć wiele ciekawych informacji.
Aktualny wybór cukrów dla sektora detalicznego, Foodservice, a także przemysłowego można znaleźć na stronie internetowej.

cukier-krolewski.pl

Zmiana wyglądu opakowań cukru 1 kg
na przestrzeni lat 2000 - 2010 r.

Opakowanie 2009 r.

Zmiana wyglądu asortymentu cukru
na przestrzeni lat 2012 - 2017 r.

ZOBACZ NASZE MUZEUM

#MUZEUMCUKROWNICTWA